Om stylister

SÅDAN VÆLGER DU EN STYLIST

Uanset om du ønsker at få en stylist til at hjælpe dig med et garderobetjek og/eller en shoppingtur eller finde en bog om styling, der kan hjælpe dig med at finde dit eget potentiale frem, så er det lidt af en jungle at finde rundt i. Mange stylister bruger identifikation af kropsform som udgangspunkt for deres råd om styling. Generelt er der god overensstemmelse i de forskellige stylisters råd til de forskellige kropsformer. Alligevel er der forskel på hvor mange og hvilke kropsformer stylisterne arbejder med.

Trinny & Susannah (www.trinnyandsusannah.com) beskriver 12 forskellige kropsformer i deres bog “Body shape bible”. Deres råd er baseret på at man kan identificere sig med karakteristika på en eller to af deres silhuetter. Dette fungerer fint, hvis man ikke umiddelbart kan identificere sig med en af de fire klassiske kropsformer: pære, æble, timeglas eller firkantet.

I bogen “The science of sexy” tager amerikanske Bradley Bayou (http://bradleybayou.com/science-of-sexy/) udgangspunkt i de fire klassiske kropsformer, men ved at kombinere dem med kropsvægt og højde, ender han med at arbejde med 48 forskellige kropsformer! Identifikationen af kropstypen sker ved hjælp af dine mål (skulder, bryst, talje og hofte). Bogen er opdelt i afsnit om hver enkelt kropsform, hvor han beskriver fordele og ulemper ved kropsformen og giver detaljerede råd med visuelle eksempler. Desuden indeholder bogen generelle afsnit om styling og opbygning af en basis garderobe. En god grundbog hvis dine krops mål giver dig en overbevisende placering i en af de klassiske kropsformer.

Tini Owild (www.stylewise.dk) har både skrevet to gode bøger: “Stylecoaching” og “Fra OK til lækker” og lavet en ‘Stylebootcamp’, hvor hun guider dig gennem din egen styling. Tini  tager udgangspunkt i stiltyper eller stilkerner, som hun kalder dem. Hos Tini er styling en proces, hvor man tager udgangspunkt i accept af sig selv og udvikling derfra. Tini er god til at formidle styling principper på en simpel og struktureret måde. Hun viser hvordan man skaber variation ved at kombinere sin garderobe på forskellige måder og ved at blande stilkernerne på en måde, hvor man hele tiden føler sig godt tilpas. Stilkernerne er et  redskab til at vurdere om forskelligt tøj passer sammen. Samtidig er stilkernerne gode, hvis man gerne vil ‘lege’ med forskellige udtryk i sin påklædning.

Stylisten Christina Wedel (www.christinawedel.dk) har også skrevet en fantastisk bog om styling, der hedder “Hvad klæder mig?”. Christina tager udgangspunkt i kvindelighed, humør og følelser, når hun laver garderobetjek og tager på shopping med kunder. Dette skinner igennem i bogen, hvor hun tager fat i dovenskab omkring kropspleje og anbefaler inspirationskilder med hensyn til styling. Christina er fantastisk motiverende på en naturlig, ærlig og kærlig måde. Bogen indeholder også en makeup guide. Prøv at booke en tid på hendes makeup kurser. Christina er knalddygtig og så inspirerende, at man ærgrer sig over at man ikke har deltaget før. Christinas makeup kurser og ikke mindst hendes bog har virkelig ændret mit forhold til min krop og garderobe.

Det afgørende for dig ved valg af stylist bør være om du gerne vil blive klogere på din kropsform, stiltype og/eller finde din kvindelighed frem. Spørg stylisten, hvad hun eller han kan hjælpe dig med. Du skal vide hvad du vil have hjælp til, før du kan finde den rigtige stylist.

SÅDAN KOM JEG I GANG

Mit håb er, at denne historie kan inspirere andre kvinder til at finde en fantastisk personlig stil. Alle har talent. Det handler om at finde det frem – og bruge tid på det.

Jeg har altid forestillet mig, at god tøjstil, lækkert hår og flot makeup er en naturlig medfødt evne, der er forbeholdt de få heldige – som jeg bestemt ikke hører til. Nu ved jeg at alle med god stil har øvet sig for at kunne det, de kan. Nogle skal selvfølgelig øve sig mere end andre, men alle kan lære at finde og udvikle sin egen personlige stil. Bevidstheden om at jeg ikke kan det samme som (alle) andre med hensyn til tøjstil har altid fulgt mig. Derfor har jeg levet efter et belejligt princip om at jeg først ville gøre noget ud af mit udseende, når jeg havde fundet en mand, der kunne lide mig for min personlighed. Det var vigtigt for mig, at han også vil synes om mig, når jeg bliver gammel. Nu har jeg fundet ham, den rigtige mand. Vi har delt morgenavis i 7 år. Min tøjstil er stadig forfærdelig, faktisk værre end nogensinde. Jeg er blevet doven med en kedelig tendens til at vælge det nemmeste og praktiske tøj. Min mand kalder det for ‘husmor-tøj’.

Jeg er træt af følelsen af ikke, at have noget at tage på, selv om der er masser af tøj i mit garderobeskab. En stor del af tøjet bruger jeg aldrig, og noget af tøjet er ubrugt og direkte fejlkøb, som jeg aldrig har haft på. Jeg har aldrig kunne finde ud af, at kombinere indholdet af min garderobe på en varieret måde. Mit tøj har altid det samme udtryk. Når jeg føler at jeg rammer nogenlunde rigtigt, køber jeg det samme stykke tøj i forskellige farver. Jeg har opgivet at gøre noget ud af min påklædning, fordi jeg ikke synes det lykkedes, når jeg forsøger. Makeup har jeg helt opgivet at bruge for flere år siden da jeg fik briller, fordi kontaktlinser ikke fungerer for mig til daglig – endnu en belejlig undskyldning for ikke at gøre noget ud af mig selv. Mit ansigt er nøgent. Jeg er ubevidst langsomt holdt op med at gå på shopping og føler at min garderobe er håbløs. Det er mit gamle princip om, at gøre noget ud af mit udseende for min mands skyld, der gør at jeg beslutter mig for at gøre et seriøst forsøg på at forbedre min garderobe. Mit ønske om en personlig stil, der passer til mig og min hverdag uafhængigt af, men måske inspireret af moden, dukker op igen. Min dejlige mand fortjener jo en lækker kone!

Ved søgning efter stylister på internettet finder jeg ud af, at stylister bruger garderobetjek og stylingprincipper. De fleste stylister bruger kropsformer som grundprincip, men Tini Owild tager udgangspunkt i stiltyper eller stilkerner, som hun kalder dem. Tini Owild er god til at formidle styling principper på en simpel og struktureret måde. På hendes Stylebootcamp guider Tini mig igennem mit eget garderobetjek, som danner grundlaget for at finde og udvikle min egen stil. Et garderobetjek giver overblik over garderoben. Du finder ud af hvad der er fungerer godt for dig og ikke mindst hvad du skal gøre for at din garderobe bliver meget bedre. Tinis Stylebootcamp hjælper mig til at indse at det er ønsket om at være en anden end den jeg er, der giver mig følelsen af ikke at lykkes. Vellykket styling er en proces, der kræver at man accepterer sit eget udgangspunkt og flytter sig derfra.  Tini viser hvordan man skaber variation ved at kombinere sin garderobe på forskellige måder og ved at blande stilkerner på en måde, hvor man hele tiden føler sig godt tilpas. Stilkernerne er rigtig gode, hvis man gerne vil ‘lege’ med forskellige udtryk i sin påklædning.

Mit ansigt er stadig helt nøgent. Jeg har fået en ny frisure og den nødvendige viden for at kunne arbejde videre på at forbedre min garderobe. Jeg har tidligere forsøgt, at bruge makeup til daglig, men intensionerne har aldrig holdt mere end et par dage. Og det er kun blevet til lidt mascara. Jeg synes, at jeg kom til at se unaturlig og ‘malet’ ud. Jeg får anbefalet Christina Wedels makeup kursus. Christina forstår, at gøre makeup kunsten simpel og lige til – selv for en makeup analfabet som mig. Efter hendes makeup kurser har jeg brugt makeup hver dag. Nu føler mig nøgen, hvis jeg ikke har både øjenskygge og rouge (som jeg aldrig har brugt før) på. Christina er virkelig motiverende på en dejlig naturlig måde. Hendes råd er både ærlige og kærlige på samme tid. Man føler sig virkelig godt tilpas i Christinas selskab. Hendes makeup aftener er både hyggelige, lærerige og uundværlige.

Ved at arbejde grundigt med min eksisterende garderobe finder jeg det tøj, som jeg er glad for og som skal være en del af min fremtidige garderobe. Dette indebærer også jeg får smidt en hel del tøj ud – noget af det har jeg kun brugt få gange eller slet ikke. Til sidst har jeg kun en fjerdedel af mit tøj tilbage. Det virker voldsomt at smide så meget tøj ud, men det giver mig et godt overblik over hvilket tøj jeg har for meget, for lidt eller intet af. På den måde får jeg lavet en liste over, hvad jeg skal kigge efter, når jeg køber tøj og sko. Og lige så vigtigt hvad jeg absolut ikke skal købe mere af – enten fordi jeg ikke får det brugt eller fordi jeg allerede har noget der ligner. Følelsen af at være lækker – eller troen på at blive det – kan jeg allerede fornemme efter at have endevendt min garderobe, lavet en detaljeret indkøbsliste og lært at bruge makeup til daglig. Lysten og modet til at shoppe både tøj, sko og accessories, som jeg håbede at få ved at deltage i stylebootcampen, har jeg opnået i en langt højere grad jeg troede var muligt. Jeg kan slet ikke lade være med at prøve nye kombinationer af tøj og accessories. Selvfølgelig giver en gennemtænkt indkøbsliste lyst til at købe alt muligt nyt til garderoben. Men overblikket over garderoben skaber også en fornemmelse af at have fået nyt tøj, fordi jeg kan se nye kombinationsmuligheder i min garderobe. Jeg blev så glad for, at have fået overblik over min garderobe, at det er blevet en sport for mig, at skabe variation med så få stykker tøj i garderoben som muligt. Ud over min indkøbsliste har jeg lavet nogle shopping regler, som jeg skal huske når jeg går på shopping. De handler blandt andet om, at tøjet skal kunne kombineres på flere måder. Og at begrebet musthave ikke er et spørgsmål om mode, men derimod den umiddelbare følelse tøjet skal give mig, når jeg tager det på. Desuden har jeg lavet en regel om, at jeg maksimum må have to stykker tøj fra det samme tøjfirma i min garderobe for at hjælpe med skabe variation. Det sværeste ved at lave indkøbslisten var at tage hensyn til min kropsform, fordi det kan være svært at se objektivt på sin egen krop. Derfor tager jeg udgangspunkt i Bradley Bayous råd, men jeg følger dem ikke slavisk.

Jeg lægger meget mere mærke til andre kvinders påklædning nu og finder inspiration i tv-programmer og blade om mode – og selvfølgelig i butikker. Ud over styling har jeg lært rigtig meget om mig selv og min kvindelighed gennem bevidst valg af materialer, snit og farver. Jeg har altid godt kunne lide tøj i stærke farver, men har også brugt dem ubevidst til at skjule min følelse af manglende tøjstil. Nu kan jeg sagtens gå i mere afdæmpede farver uden at føle mig farveløs eller utilpas.

 

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>