Groft rugbrød med kerner

Antal: 3 rugbrød
Tilberedningstid: 27 timer, heraf er 2 timer bagetid og 24 timer hævetid

 

Ingredienser:
ca. 200 gram surdej (lavet af rugmel)
1 liter lunkent vand
1 tsk salt
1 kg rugmel
½ kg skårne rugkerner
½ liter kogende vand
200 gram græskarkerner
200 gram solsikkekerner
200 gram hørfrø
200 gram sesamfrø

 

Fremgangsmåde:
Surdejen opløses i det lunkne vand. Tilsæt salt og rugmelet lidt efter lidt. Røres til en let surdej. Kom skårne rugkerner i en skål og hæld det kogende vand over. Rør lidt rundt. Både surdej og kerner skal hæve og hvile i minimum 24 timer.
Efter 24 timer tages 200 gram surdej fra dejen, som skal bruges næste gang du bager rugbrød. Surdejen holder sig fint i et syltetøjsglas med låg i køleskabet. Derefter tilsættes de bløde skårne rugkerner og de fire forskellige typer rå kerner. Rør dejen godt sammen og fordel den jævnt i tre rugbrødsforme. Overfladen jævnes med lidt vand for at undgå lufthuller i dejen. Rids rugbrødene overfladisk med en kniv for at undgå at de sprækker under bagningen. Rugbrødene bages på ovnens nederste rille i 2 timer ved 180 grader. Det er vigtigt, at ovnen er kold, når rugbrødene sættes i ovnen. Bagetiden inkluderer altså den tid ovnen er om at blive varm.

 

Tip:
Rugbrødene kan sagtens fryses, hvis du ikke kan nå at spise dem i løbet af et 2-3 uger.
Prøv dette rugbrød, hvis din afføring er langsom eller træg. Det høje indhold af kerner skal nok sætte gang i din tarmfunktion.
Dejen er lidt tung, men den kan godt røres i et stort dejfad. En køkkenmaskine med dej krog er en fantastisk hjælp, men det er desværre langt fra alle køkkenmaskiner, der kan klare denne opgave. Kenwoods Major Titanium model KM020 klarer det som en lille spindende kat.

 

Kilde:
Opskriften er lavet af min mand, og bruges efterhånden af det meste af vores familie. Prøv opskriften og du kommer aldrig til at spise rugbrød uden kerner – eller “pap-rugbrød” som det hed i mit barndomshjem – igen.

 

2 thoughts on “Groft rugbrød med kerner

  1. Hej Carina

    Nej jeg har ikke gjort noget særligt. Maskinen kan virkelig røre en stor portion rugbrødsdej!

    I sidste uge havde Søndagsavisen en test af køkkenmaskiner, hvor Kenwood KM020 slår alle de andre modeller – også Kitchen Aid, som muligvis er den flotteste maskine. Men hvis du vil have en pålidelig arbejdshest til at hjælpe dig i køkkenet, så vælg Kenwood.

  2. Hejsa. Denne blog gjorde mig helt glad. Jeg har søgt køkkenmaskine længe, og havde endelig besluttet mig for netop kenwood km020. Men så fandt jeg pludselig flere sider på nettet som fortæller at den ikke kan røre rugbrøds dej. Har du gjort noget særligt, eller har det bare altid virket for dig?
    Det er en lidt for stor ting at lave fejlkøb af :)
    Mvh Carina
    Glæder mig til at prøve din rugbrødsopskrift:)

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>